Castratie

Er zijn verschillende overwegingen om een paard te castreren. Als een hengst geen verdere fokwaarden heeft is het paard op de meeste stallen prettiger te houden als ruin.
Wanneer u erover denkt uw paard te castreren kunt u altijd vrijblijvend telefonisch overleggen.
Er zijn verschillende methodes om een paard te castreren. Dit is afhankelijk van de leeftijd en of het paard een binnenbal heeft/ klophengst is.

Bij ons wordt het paard bij u thuis liggend gecastreerd via de halfbedekte methode.

Het paard wordt eerst pre- anaesthetisch onderzocht om te beoordelen of hij fit is voor de narcose. Daarna wordt hij doormiddel van injecties onder narcose gebracht en krijgt antibiotica + pijnstillers. Door het paard liggend te opereren hebben we een beter overzicht en kunnen we schoner werken waardoor er minder kans op infectie is dan wanneer dit bij het staande paard gebeurd. Wanneer het paard een klophengst is kan hij niet thuis geopereerd worden.
De huid van de balzak wordt ingesneden en de bal wordt naar buiten gehaald. Doormiddel van een kneustang wordt de zaadstreng met de tunica gekneusd en daarna wordt er een ligatuur gelegd die de bloedvaten afbindt. In deze ligatuur zit ook de uitstulping van het buikvlies, er is geen open verbinding met de buik en buitenwereld in tegenstelling tot de onbedekte methode gebruikt door castreurs.
Daarna worden de ballen verwijderd. De huidwond blijft open zodat het wondvocht goed kan afvloeien. Onder begeleiding staat het paard weer op.
De 2 dagen na castratie komen wij zelf langs om u te helpen met de nazorg. Dit hoort bij het totaal pakket en zit bij de prijs inbegrepen.

insnijden
insnijden
afklemmen
afklemmen