Gynaecologie

Begeleiding bij drachtig worden van uw merrie

Wanneer een merrie gedekt wordt, vindt dit tegenwoordig plaats via kunstmatige inseminatie. Het moment van insemineren wordt dan onder begeleiding van rectale echo bepaald door de dierenarts. Wij kunnen de merrie thuis begeleiden en een echo maken om te kijken of de merrie drachtig is. Informeer naar de mogelijkheden als u erover denkt met uw merrie te gaan fokken.


Bevalling van het paard

Er zijn verschillende aanwijzingen die aangeven dat de bevalling gaat naderen

- Het Uier: gaat zwellen vanaf 6 weken voor de bevalling, vaak vlak voor de geboorte zie je dat de merrie gaat kegelen. Dit zijn gelige melkdruppels die aan de tepels kleven.
- De Vulva: lichte zwelling, minder geplooid, lijkt langer te worden en lippen wijken makkelijker uit elkaar.
- Achterhand: spieren en banden worden slapper vlak voor de bevalling, achterhand lijkt een puntdak te worden.

Zelfs voor ervaren fokkers is het daadwerkelijke moment van bevallen moeilijk te voorspellen. De merrie bevalt het liefst in alle rust en kiest vaak het moment dat men bijvoorbeeld even naar binnen gaat om koffie te drinken. Er zijn verschillende alarmsystemen beschikbaar zoals een singel die alarm geeft als de merrie plat ligt of een ingenaaide chip die alarm geeft als de pootjes naar buiten komen.

De geboorte:

Rust en stilte is van groot belang voor een goed verlopende bevalling, het liefst niet meer dan 2 mensen aanwezig.
Zorg dat de box schoon is en dat er geen mest achter de merrie ligt. De achterhand moet schoon zijn en om de staart kan een bandage gewikkeld worden zodat de haren niet in de weg zitten.
De gehele geboorte duurt niet langer dan 45 minuten, de uitdrijving is niet langer dan 30 minuten. Wanneer de vliezen gebroken zijn en er verschijnen geen pootjes binnen 20 minuten dan moet de dierenarts gebeld worden.
Er horen 2 hoefjes en een neus zichtbaar te worden in de uitdrijvingsfase. Alleen dan ligt het veulen goed. Elke andere combinatie is fout. Neem contact op met de dierenarts en ga met de merrie wandelen. Hiermee vertraag je de bevalling. 

Wanneer de bevalling voorspoedig verloopt wordt het veulen uitgedreven. Het zal met zijn achterbeentjes in de moeder blijven liggen. Zorg dat het vlies om het hoofd weg is en de luchtwegen vrij van slijm zijn.
De navelstreng is nu nog intact en het veulen krijgt nu nog een aanzienlijke hoeveelheid bloed en zuurstof van de moeder. Blijf rustig en laat de merrie liggen, ze zal vanzelf opstaan en op dat moment zal de navelstreng op de gepreformeerde breukplaats breken.

P5020024

Nu kun je het veulen inspecteren.
Controleer de navel op bloedingen. De navel hoort niet te bloeden als dit wel zo is klem dan het vat af met je vingers en bel de dierenarts. Ziet de navel er goed uit ontsmet deze dan met jodiumoplossing aan de buitenkant.
Vanaf nu is het belangrijk dat de merrie een band krijgt met het veulen. Laat ze rustig alleen. Maak een lekkere slobber voor moeder en ga na 20 minuten kijken, meestal staat het veulen al. Nu is het belangrijk dat het veulen gaat drinken. Het veulen moet de eerste 12 uur Vlug Vaak Veel biest binnenkrijgen aangezien hier antistoffen inzitten die het zullen beschermen tegen ziekten. Als het veulen niet kan drinken binnen 4 uur kunt u het beste de dierenarts bellen.

P1010097

De nageboorte:

Deze komt normaal vrij vlot af. Controleer de nageboorte zelf of deze helemaal is afgekomen. Er hoort maar 1 gat in te zitten waar het veulen doorheen is gekomen. Wanneer de nageboorte na 3 uur nog niet is afgekomen moet je de dierenarts bellen.
Het aan de nageboorte blijven staan kan al na 6 uur de merrie ziek maken en complicaties geven als hoefbevangenheid.

nageboorte